Webcontent-Anzeige Webcontent-Anzeige

Grzyby

Jak zbierać grzyby. Zbieramy tylko te grzyby, co do których jesteśmy absolutnie pewni, że są jadalne. Nie wolno rozpoznawać trujących gatunków grzybów na podstawie ich gorzkiego smaku – gatunki śmiertelnie trujące mają przeważnie smak przyjemny, słodkawy. Nie należy zbierać grzybów zbyt młodych, ponieważ nie wszystkie cechy potrzebne do identyfikacji mogą być u nich wykształcone. Najwięcej gatunków trujących występuje wśród grzybów blaszkowych. Grzyby należy wykręcać z podłoża, a miejsca po nich przykrywać mchem lub ściółką leśną, dzięki czemu zapobiegniemy wysychaniu grzybni. Nie zbierajmy grzybów znajdujących się pod ochroną prawną i nie niszczmy grzybów niejadalnych i trujących.

Asset Publisher Asset Publisher

Zurück

Sprzedaż drewna

Sprzedaż drewna

Na temat aktualnie obowiązujących zasad sprzedaży drewna dla przedsiębiorców informacji udzielają zastępca nadleśniczego oraz specjalista SL. ds. sprzedaży drewna.

Sprzedaż detaliczna drewna prowadzona jest w Nadleśnictwie Świdwin od poniedziałku do piątku w godzinach od 7:00 do 15:00 oraz w siedzibach leśnictw w terminach i godzinach ustalonych lokalnie. 

Do pobrania cennik detaliczny na drewno